Εθνικής Αμύνης 34, 54621, Θεσσαλονίκη

Χημικό Peeling

ΧΗΜΙΚΟ PEELING

Με τον όρο χημικό peeling εννοούμε την πρόκληση ελεγχόμενου τραύματος με την εφαρμογή ενός ή περισσότερων χημικών παραγόντων στο δέρμα που έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση μέρους ή ολόκληρης της επιδερμίδας και την αναδιάταξη του κολλαγόνου, που βοηθούν στη βελτίωση της φωτογήρανσης, των ρυτίδων και των διαταραχών μελάγχρωσης (καφέ κηλίδες και μέλασμα)…

Διακρίνεται σε επιφανειακό, μέσου βάθους και βαθύ peeling.
Στο πολύ ελαφρύ επιφανειακό peeling η καταστροφή φτάνει μέχρι την ακανθωτή στιβάδα, ενώ στο ελαφρύ επιφανειακό peeling η καταστροφή εκτείνεται σε ολόκληρη την επιδερμίδα και στο θηλώδες χόριο. Στο μέσου βάθους peeling η καταστροφή φτάνει μέχρι το άνω δικτυωτό χόριο και στο βαθύ η καταστροφή φτάνει μέχρι το μέσο δικτυωτό χόριο.
Η βελτίωση στην εμφάνιση του γηρασμένου δέρματος οφείλεται στην απολεπιστική δράση που ασκείται στο επίπεδο της επιδερμίδας καθώς και στον τραυματισμό του δέρματος που επάγει μία απόκριση επούλωσης με συνέπεια τη διέγερση των ινοβλαστών και την επακόλουθη σύνθεση κολλαγόνου και την αναδιάταξή του με παράλληλη πορεία των ινιδίων. Η βελτίωση συνεχίζεται και τους επόμενους μήνες (μετά το peeling).
Οι ενδείξεις για την συγκεκριμένη θεραπεία είναι: Βαθύς καθαρισμός και απομάκρυνση νεκρών κυττάρων, θαμπό και κουρασμένο δέρμα, ρύθμιση λιπαρότητας, διατεταμένοι πόροι δέρματος, ανανέωση και πρόληψη της γήρανσης του δέρματος, βελτίωση των ρυτίδων του δέρματος που έχουν ήδη δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου και λόγω φωτογήρανσης, το μέλασμα και οι πανάδες, η ενεργός ακμή και οι ατροφικές ουλές ακμής.
Η συχνότητα εφαρμογής του peeling εξαρτάται από το είδος του (επιφανειακό, μέτριο ή βαρύ). Το επιφανειακό γίνεται κάθε 15-20 μέρες και χρειάζονται 3-6 συνεδρίες κάθε χρόνο για καλύτερα αποτελέσματα. Συστήνεται ιδιαίτερα για χώρες με έντονη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα και για σκούρους φωτότυπους. Είναι ασφαλές, έχει μικρή πιθανότητα επιπλοκών και δεν απαιτεί παραμονή στο σπίτι για την επούλωση.
Το μέτριο μπορεί να επαναληφθεί μετά από 2 μήνες, ενώ το βαρύ γίνεται μία φορά το χρόνο αλλά απαιτεί παραμονή στο σπίτι για 7-10 μέρες. Αφού γίνει ο πρώτος κύκλος των peelings συνίσταται να γίνονται κάθε χρόνο 1-3 επαναληπτικά peeling για συντήρηση και βελτιστοποίηση του αποτελέσματος. Η καλύτερη χρονική περίοδος για την θεραπεία με Peeling είναι από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, που η ηλιοφάνεια δεν είναι ιδιαίτερα έντονη οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης.
Ωστόσο υπάρχουν τα summer peels (καλοκαιρινά peelings) τα οποία είναι πιο ελαφριά και επιτρέπεται να γίνουν το καλοκαίρι. Ανανεώνουν την επιδερμίδα και προσδίδουν λάμψη χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης λόγω της ιδιαίτερης χημικής τους δομής που τα καθιστά ασφαλή.
Και μην ξεχνάτε οι γιατροί μας είναι πρόθυμοι να συζητήσουν μαζί σας τις ανάγκες σας και μαζί να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας εμπιστευθείτε και να μην ξεχνάτε να φοράτε την αντηλιακή σας!!